Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Privatizace celého OKD proběhla v lednu 1991 vložením majetku, se kterým hospodařil s.p. OKD do akciové společnosti OKD, a.s. Žádná jiná privatizace neproběhla. Pouze prodej akcií, které představovaly menšinový podíl této společnosti. Celé. Nedělené. Pokud už chcete psát speciálně o bytech, tak byla (pouze hypoteticky) prodána jen menší část bytového fondu (ale těžko určíte která).

Je samozřejmě nepochybné, že menšinový podíl byl prodán pod cenou. Není ani třeba velkého oceňování majetku. Postačí jiná metoda ocenění - výnosová (zjednodušeně:podle volného cash-flow). Kterou může udělat každý a ověřit tak, jak moc odpovídá jiným metodám ocenění majetku. Jen bych poznamenal, že v době prodeje měly byty v podstatě zápornou hodnotu, neboť v té době byly nájmy na nominální úrovni před rokem 1990, byly to tedy "srandanájmy".

Že prodej byla levá je zřejmé i z toho, že se s prodejem spěchalo, aby byl realizován před vstupem do EU. Zřejmě pro důvodné obavy z nezákonné státní podpory - které mohly vzniknout jedině proto, že "stát" (tj. úředníci, z nichž jmenujme: Gross, Urban, Sobotka) věděl, že prodej byl pod cenou.

Takže: ano, OKD bylo prodáno pod cenou. Ale byty v té době hodnotu OKD, pokud by byla stanovena výnosovou metodou, snižovaly, nikoliv zvyšovaly.

1 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2502x
Manažer a spolumajitel obchodní společnosti a místostarosta obce Všechlapy u Nymburka. Člen předsednictva politického hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) prosazující přímou demokracii, patriotismus, vymahatelnou odpovědnost politiků a národní zájmy. Mé motto: "Pesimismus a skepse nevadí. Lepší je ale hýřit optimismem!" www.radekrozvoral.cz

Seznam rubrik